Healthy Futures-Nu Culture 3 Day Training Agenda

Day One Training

Agenda	Time Frame	Training Objectives
I. 9:00 – 9:30 am: Warm up. Introductions Ice Breaker: Bring an artifact that describes your superpower. Write expectations for training	30 min.	Rhea Participants build trust with the group in talking about sensitive nature of sexuality content.
Slides 1-4 to review evidence base of the program. p. 2 participant guide		Lisa Compare and Contrast perspectives on the meaning of "evidence-based."
II. 9:30 – 10:10 am: Welcome to Nu Culture: Slides 5-7, p.2 participant guide Materials Now & Later Candy Getting to the Root of Why	40 min.	Participants memorize the Healthy Futures Mantra: "The Choices You Make Now Will Affect You Later." Participants will be able to explain why the Nu- Culture curriculum is important and/or meaningful to him/her.
III. 10:10 – 11:10 am: Theoretical Framework Slides 8 – 12, p. 3 participant guide Materials: Flip Chart and Markers Break: 11:10 – 11:20	1 hour	Lisa-Leverages understanding of the Social Ecological Theory (SET) and Social Learning Theory (SLT) to enhance curriculum delivery Round robin "How does the SET and SLT work specifically in this community with your kids?"

IV. 11:20 – 12:15 Optimal Health Framework Slides 13 – 20, p.p 4 – 7, Participant Guide	55 min.	Lisa Participants describe the Optimal Health Framework, associated theories and research regarding secondary risk populations, those youth who may have had sex but desire to return to risk-free lifestyle
Lunch	12:15- 12:45	
V. 12:45 – 1:15 Exploring the Curriculum Slides 21 – 25, pp. 8-9 participant guide Each participant brings their laptop to work on logging into Healthy Futures Platform and accessing the videos, lessons and materials, etc.	30 min.	Rhea- Curriculum Overview and find the resources game. -Review relevant online resources in the Healthy Futures Nu-Culture Platform -Explain how to access relevant online resources related to Nu-Culture curriculum and program logistics - Review lists of materials needed and - Demonstration of how to use tools in the toolbox.
V. 1:15 – 1:45 Answering Tough Questions and Preparing to Teach with A purpose Slides 26 – 32, pp.9-11 participant guide	30 Min	Rhea -Explore how to sensitivity and tact help students establish and maintain a positive classroom environment - Create a plane to help cultivate meaningful interactions with students Lisa - Review Protocols that inform school officials, counselors, social workers, and parents about the course to encourage parent participation.
VI. 1:45 – 3:30 Preparing the lesson and	1 hour 45 min.	Rhea Break up into 4 teams of (2) for face-to-face,
Teach Back		teams pick envelopes , 2 people on zoom
VIII. 3:30- 3:45 Toolbox	15 minutes	Rhea

Participants use their own	Select individual lesson to present on Day 2.
computers/printers to	Each lesson should include social norming
download and review lessons	example and a description of how this lesson
as needs.	leverages SET or SLC theoretical frameworks.
	 Participants Sign up for lessons.
	 Reviews session overview learning
	objectives, lists of materials and
	classroom planning suggestions

Day Two Training Agenda

Agenda	Time	Training Objectives
	Frame	
I. 9:00 – 9:15 am: Warm up.		Lisa
Key Learnings from Day One	15 min.	Recall and describe 2 key learnings from day
		one.
II. 9:15 – 12:15:	3 hours	Rhea/Lisa
Appropriate Adaptations		
		- Accesses relevant online resources and lesson
Slide 33: Review adaptations		materials through Healthy Futures Website
guide on website		- Incorporates activities that increase
		knowledge and influences positive attitudes,
Participant Teach backs		beliefs, and self-efficacy to prepare teens for
		making healthy choices about relationships and
_ ,, , ,		sexual activity.
Feedback forms		-Exhibits familiarity with lesson content in Nu-
p. 12 participant guide		Culture curriculum
		- Uses appropriate adaptations for activities for Nu-Culture Guide
		- Seeks feedback regarding quality of his/her
		curriculum delivery
		curricularii delivery
Break: 10:15 – 10:30	15 min.	
Lunch: 12:15 – 12:45	30 min	
III. 12:45- 1:45	1 hour	Accesses relevant online resources and lesson
Participant Teach Backs		materials through Healthy Futures Website
		- Incorporates activities that increase
Large Group Activities		knowledge and influences positive attitudes,
		beliefs, and self-efficacy to prepare teens for
		making healthy choices about relationships and
		sexual activity.
		-Exhibits familiarity with lesson content in Nu-
		Culture curriculum

		 Uses appropriate adaptations for activities for Nu-Culture Guide Seeks feedback regarding quality of his/her curriculum delivery Leverages various classroom management techniques to appropriately address student discipline issues
1:45 – 2:00 Break	15 min.	
IV. 2:00 – 2:30 Debrief	30 min.	Rhea -Guided Discussion, review participant feedback forms from peers
V. 2:30- 3:30 Trauma Informed Implementation Slides 34-36, pp.13-14	1 hour	Lisa - List 3 effective strategies related to trauma informed care systems - Exhibits familiarity with how trauma affects student's behaviors
VI. 3:30 – 4:00 Debrief	30 minutes	Debrief, Training Evaluation and Next Steps

Day 3 Training Agenda

Agenda	Time	Training Objectives
	Frame	
I. 9:00 – 10:30 am: Art of		
Classroom management	90 min.	
Setting yourself up for success.		-Develop and refine classroom management
Classroom Management 101		skills and co-regulation strategies
The basics of discipline		- Identify stages of classroom discipline
PowerPoint prepared by Nu-		-Explain the four "ideal" steps for effective
Culture and independent recall		discipline.
activity.		-Clearly communicate expectations for student
		behavior and conduct- Social Norming
		Guided Discussion
		- Caraca 2.00000.01.

II. 10:30 – 10:45 am: Break	15 min.	
III. 10:45 – 11:45 am: Best practices for creating inclusive and safe spaces. Materials: Best Practice Guidelines, Creating Safe Spaces Flip Chart and Markers	1 hour	 Describe 3 strategies facilitators will use to insure HFNC is inclusive. Identify 3 lessons that may be potentially triggering for vulnerable youth and how to make that lesson safe for these vulnerable students.
Break: 11:45 – 12:45	1 hour	Lunch on own, time to finalize and prepare teach back lesson
IV. 1:00 – 2:30 Exploring the curriculum Continue with lesson teach backs.	90 min.	Lisa Participants deliver lessons to the group and receive feedback.
V. 2:30 – 3:30	60 min.	
Finish Teach Backs		Extra time for finishing teach backs
Evaluation Q & A Materials: Individual Certificates		Collect training evaluation feedback. Address any final questions or concerns. Hand out certificates to all participants